شرایط کار نوجوانان در قانون چگونه است؟
راهنمای مقاله
برای همه مردم، قوانین و مقرراتی در راستای حمایت از آنها تصویب شده است. حمایت از ملت، در کشور ما از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که هر شخصی در کشور، باید بتواند از هر نوع حمایتی، در هر رده سنی و هر موقعیتی بهرهمند شود.
علاوه بر آن، برخی از قوانین نیز به گروه سنی خاصی مربوط میشوند. ما در این بخش قصد داریم در مورد کار کارگران نوجوان و همچنین شرایط حاکم بر کار و محیط آن سخن بگوییم.
قانون کار جمهوری اسلامی، به عنوان مهمترین و اصلیترین سند در مورد روابط میان کارگر و کارفرما میباشد. در این راستا احکام و قواعد ویژهای را در خصوص شرایط کار نوجوانان وضع شده است.
پیامدهای کار کردن نوجوانان
مطابق با آمارهای ثبت شده توسط مرکز آمار و ثبت احوال، هر ساله به تعداد نوجوانانی که به دنبال تامین درآمد خود و خانواده خود هستند، افزوده میگردد. همین موضوع خود باعث شده است تا موضوع یکی از آسیبهای اجتماعی، کارکردن نوجوانان باشد.
برخی از پیامدهایی که به دنبال کار کردن در سن نوجوانی به به وجود خواهد آمد، به شرح زیر است:
- جلوگیری از افزایش مهارت
- جلوگیری از آموزش و تحصیل
- افزایش صدمات مالی و جانی
- بروز آسیبهای اجتماعی مانند سواستفاده جنسی، اعتیاد به مواد مخدر، فروش مواد مخدر، تکدیگری و دیگر انواع بزهکاری.
به علت همین پیامدهای ذکر شده، قانونی به نام قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب شده است. در ادامه به بررسی کامل قوانین مرتبط با کار نوجوانان خواهیم پرداخت.
کارگر نوجوان کیست؟
میتوان گفت از شرایط عقد قراردادهای کار به این صورت است که طرفین عقد قرارداد و رابطه کار، بایستی به اندازه کافی از اهلیت و رشد لازم برخودار باشند چرا که از این طریق، مصالح دو طرف محفوظ میماند.
به دلیل آن که از گذشته تا کنون از کودکان و نوجوانان، در انجام کار و همچنین کارهای اجباری سو استفاده میشد، در بیشتر کشورها، حداقل سنی را برای کار نوجوان، پیشبینی نمودهاند. چرا که از این طریق، آنها را مورد استثمار و بهرهکشی قرار ندهند.
به همین منظور، قانون کار، ممنوعیت کار را برای افراد زیر 15 سال اعلام کرده است. بنابراین افراد زیر پانزده سال، صغیر به شمار میآیند و به کار گرفتن آنها ممنون میباشد.
معنا و مفهوم کارگر نوجوان بر اساس ماده 80 قانون کار تعریف شده است. مطابق با آن، کسی کارگر نوجوان نامیده میشود که سن او، بین 15 سال تا 18 سال باشد.
به همین دلیل، کارگران نوجوان، افرادی هستند که در این بازه سنی یعنی 15 تا 18 سال قرار گرفتهاند. البته لازم به ذکر است که مشاغل و کارهایی که ماهیت آن برای سلامتی و یا وجهه اخلاقی کارآموزان و نوجوانان زیانآور است، و یا آن که شرایطی که کار نیز در آن انجام میشود، هم برای سلامتی و هم اخلاق آنها مضر باشد، حداقل سن کار را 18 سال تمام در نظر گرفتهاند.
آزمایشهای پزشکی برای کارگران نوجوان
همانطور که گفته شد، قانونگذار برای اشتغال به کار نوجوانان، شرایط سنی برای آنها مقرر داشته است. اما علاوه بر آن، شرایط دیگری نیز اعمال شده است.
طبق این شرایط بایستی شرایطی ایجاد شده تا سلامتی کارگران نوجوان حفظ گردد. یکی از این شرایط میتوان به انجام گرفتن آزمایشهای پزشکی منظم در کارگران نوجوان اشاره نمود.
طبق ماده 80 قانون کار، کارگر نوجوان در همان ابتدای استخدام بایستی توسط سازمان تامین اجتماعی، مورد آزمایشهای پزشکی لازم و ضروری قرار بگیرد.
علاوه بر آن در ماده 81 این قانون نیز گفته شده که این آزمایشهای پزشکی، باید حداقل سالی یک بار برای کارگران نوجوان تجدید شود. همچنین مدارک پزشکی وی نیز در پرونده استخدامی کارگر نوجوان بایستی ثبت و ضبط گردد.
لازم به ذکر است پزشک، باید در مورد تناسب تواناییهای کارگر نوجوان با نوع کار وی، اظهار نظر نماید. در صورتی که کار مربوطه را برای کارگر نوجوان نامناسب بداند، کارفرما موظف است تا جایی که امکان دارد، شغل کارگر نوجوان را تغییر بدهد.
ساعت کار نوجوانان در قانون کار چگونه است؟
از آن جایی که سن کارگران نوجوان از دیگر کارگران پایینتر است، مشخص است که نیروی آنها نسبت به سایر کارگران کمتر میباشد. به همین دلیل ضرورت دارد تا از کارگران نوجوان حمایت گردد. چرا که از این طریق سلامت جسمی و همچنین در مواردی نیز ادامه تحصیل کارگران نوجوان، امکانپذیر میشود.
این موارد سبب شده است تا قانون کار، محدودیتهایی را در رابطه با ساعتهای کار نوجوانان در نظر بگیرد.
منطبق با ماده 82 قانون کار، ساعتهای کار روزانه کارگران نوجوان، باید نیم ساعت از ساعتهای کار دیگر کارگران معمولی، کمتر باشد.
لازم به ذکر است ترتیب استفاده از این امتیاز با توفق ما بین کارگر و کارفرما تعیین میشود.
علاوه بر موارد ذکر شده مطابق با ماده 83 قانون کار نیز، انجام هر نوع کار اضافی، کار در شب و همچنین کارهای سخت و خطرناک و حمل با دست، بدون استفاده نمودن از ابزار مکانیکی، برای کارگران نوجوان، ممنوع خواهد بود.
با توجه به موارد ذکر شده بالا و همچنین مواد دو و پنج قوانین حمایتی در راستای نوجوانان، مباحث مربوط به آزار جسمی، آمده است. شخص قانونگذار چنین قوانینی را جزء جرایم عمومی میداند.
جرمهای عمومی نیز دستهای از جرائم هستند که برای رسیدگی به آنها، نیازی به شکایت شاکی خصوصی میباشد. در این مرحله، دادستان خود وارد موضوع میشود.
این موضوع و به خصوص، سن کودکی و نوجوانی که بسیار اهمیت دارد، شخص قانونگذار، تنبیه سختی را برای اشخاصی که وارد کردن کودکان به کار کردن و همچنین وارد کردن آنها به کارهای خلاف، پیشبینی کرده است.
به عبارت دیگر، هر نوع خرید، فروش و به کارگیری کودکان، با هدف ارتکاب اعمال خلاف مانند قاچاق ممنون میباشد. در صورتی که شخصی، مرتکب چنین کاری بشود، محکوم به احتمالا به 6 ماه تا یک سال زندان می باشد، یا آن که یک یا دو میلیون جریمه نقدی باید بپردازند.
شرایط کار نوجوان مطابق با قانون
در مبحث پنجم از فصل سوم قانون کار، در مورد شرایط کار نوجوانان تدوین شده است. در ذیل قوانین مذکور، که از ماده 79 تا 84 هستند، آورده شده است.
- ماده 79 – به کار گماردن افراد زیر 15 سال تمام، ممنوع میباشد.
لازم به ذکر است، هیچگونه قید و شرطی در ارتباط با ماده 79 قانون در مورد شرایط کار نوجوانان ذکر نشده است. بنابراین تحت هیچگونه شرایطی، نباید افراد زیر 15 سال، به کار گرفته شوند.
- ماده 80 – کارگری که در رده سنی 15 سال تا 18 سال تمام باشد، کارگر نوجوان خوانده میشود. کارگر نوجوان بایستی در ابتدای ثبت نام، توسط سازمان تامین اجتماعی تحت آزمایشهای پزشکی لازم و ضروری قرار بگیرد.
لازم به ذکر است شرط سنی برای کارگران نوجوان 15 تا 18 سال است. رده سنی 18 سال به بالا، کارگر نوجوان محسوب نمیشود. همانطور که در جهت کارهای سخت، تاکید شده است که قبل از استخدام، بایستی آزمایشهای پزشکی لازم را انجام بدهند، برای گروههای غیر نوجوان نیز بایستی معاینات پزشکی انجام گیرد.
با توجه به موارد فوق، کارفرما نیز مکلف است مطابق با این معاینههای انجام شده، شغل مناسب را به کارگران محول نماید. یا آن که در صورت امکان هرگونه مشکل، از استخدام این افراد جلوگیری به عمل آید.
لازم به ذکر است در صورت بروز هر نوع مشکلی، کارفرما مکلف است تمامی هزینههای مربوط به درمان را متقبل شود. بیمه نیز در خصوص چنین مواردی مسئولیتی نخواهد داشت.
- ماده 81 – آزمایشهای پزشکی کارگران نوجوان، بایستی حداقل هر سال انجام شود. همچنین مدارک مربوطه نیز در پرونده استخدامی وی باید ثبت و ضبط شود. پزشک در مورد متناسب بودن نوع کار با توانایی کارگر نوجوان اظهارنظر کرده و در صورت نامناسب دانستن کار، کارفرما مکلف میباشد تا جای ممکن، شغل کارگر را تغییر دهد.
- ماده 82 – ساعت کاری روزانه کارگران نوجوان، نیم ساعت از ساعات کار دیگر کارگران معمولی کمتر میباشد. استفاده از این امتیاز با توافق میان کارفرما و کارگر تعیین میشود.
به عبارت دیگر میتوان گفت اگر ساعت کار کارگر معمولی، هفت ساعت و بیست دقیقه در روز باشد، برای کارگر نوجوان، شش ساعت و پنجاه دقیقا میباشد. شیوه استفاده از این ساعت و همچنین این امتیاز برای کارفرما، به صورتی توافقی صورت میگیرد.
فرضا اگر کارگر نوجوان در طول روزهای هفته بجز پنجشنبه، هفت ساعت و بیست دقیقه کار کند. میشود در روز پنج شنبه، شش تا نیم ساعت از ساعت کاری وی کم بشود. یا به آن صورت که پنجشنبه نیز در محل کار حاضر شود و هر روز هفته از ساعات کاری وی کم گردد.
لازم به ذکر است توافقات فوق، اختیاری بوده و با توافق میان کارفرما و کارگر نوجوان صورت میگیرد.
- ماده 83 – ارجاع کارگر نوجوان به هر گونه کار اضافی، ارجاع به انجام کار در شب، ارجاع به کارهای خطرناک، سخت و همچنین زیانآور و همچنین حمل بار با دست، توسط کارگر نوجوان، بیشتر از مقدار مجاز و بدون هیچ نوع ابزار و وسایل مکانیکی، ممنوع میباشد.
- ماده 84 – ماهیت مشاغل و کارهای که با شرایطی که کار در آن صورت میگیرد، برای سلامتی و یا اخلاق کارآموزان و نوجوانان خطرناک و زیانآور باشد، حداقل سن برای کار، 18 سال تمام میباشد. لازم به ذکر است تشخیص این امر نیز توسط وزارت کار و امور اجتماعی میباشد.
با توجه به مطالبی که گفته شد، ممکن است سوالاتی برای شما پیش بیاید که ما به برخی از سوالات متداول در ذیل پاسخ دادهایم.
چرا در مبحث پنجم و فصل سوم قانون کار، به شرایط کودکان اشارهای نشده و فقط نوجوانان را در نظر گرفته است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت به کار گماشتن افراد زیر پانزده سال ممنوع میباشد. همچنین مجازاتی را نیز در پی دارد. اما اشخاص در رده سنی 15 سال تا 18 سال، اجازه کار کردن دارند. قوانین مذکور نیز در مورد این دسته از افراد تدوین شده است.
با وجود این که به کار گماشتن افراد زیر 15 سال ممنوع میباشد، پس چرا برخی از آنها در کورههای آجرپزی و یا زمینهای کشاورزی مشغول به کار هستند؟
برای پاسخ به این سوال گفت میتواند چنین مواردی علل مختلفی وجود داشته باشد. در ذیل برخی از این علل آورده شده است:
- خانوادهها، فرزندان خود را مشغول به انجام کار کنند.
- کارگاههای خانودگی، مشمول به انجام قانون کار نمیشوند.
- فعالیت برخی از کسب و کارها به دور از چشم قانون میباشد که نظارت بر آنها، اصلا آسان نمیباشد.
- عمکلرد برخی از نهادهایی که وظیفه شناسایی کودکان کار و یا بیسرپرست را دارند، ضعیف میباشد.
عوامل ذکر شده موجب میشود که نوجوانان و آیندهسازان کشور، در فضای نامناسبی قرار بگیرند. این فضاهای نامناسب، خود فرصت برای رشد و شکوفایی را کمتر میکند.
آیا قوانین کار مربوط به نوجوانان به طور کلی متفاوت میباشد؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت که مقررات کار برای همگی کارگران وضع و تدوین شده است. این قوانین ارتباطی به جنس و سن و سال آنها ندارد.
قوانین مربوط به نوجوانان، قوانین و مقررات ویژهای است که موجب میگردد تا در برخی موضوعی خاص با بقیه دیگر کارکنان غیر نوجوان متفاوت باشند. به این صورت از حمایتهای قانونی بیشتری نیز برخوردار میگردند.
ما در این مقاله در خصوص قوانین مربوط به شرایط کار نوجوانان پرداختیم. در صورتی که پاسخ سوالات خود را در زمینههای کار نوجوانان و شرایط کار و یا شرایط محل کار آنها دریافت نکردهاید، میتوانید آن را با همکاران ما در وکیل کار 24 در میان بگذارید.
مشاوران و وکلای ما، آمادهاند تا با ارائه مشاوره حقوقی، پاسخگوی تمامی سوالات شما عزیزان، در مورد شرایط کار نوجوانان و قوانین مربوط به آن، باشند.
در این مقاله به بررسی شرایط کار نوجوانان و همچنین قوانین و مقررات مربوط به رده سنی لازم، شرایط محل کار، شرایط خود کار و غیره پرداختیم. در پایان امیدواریم، این مطالب برای تمامی ابهامات و سوالات شما راهگشاه بوده و یا همچنین اطلاعات عمومی شما افزایش یافته باشد.
در ادامه بهتر است بدانید که وکیل کار 24 با بهترین وکلا و کارشناسان، آماده خدمت رسانی و همچنین پاسخدهی به تمامی سوالات شما میباشد.
با سلام و خسته نباشی
من در سن کودکی. حدودا 6سالکی در کار کشاورزی و مشغول به گوسفند ویرانی برای پدرم. بوده ام که بدنبال گوسفند شاخه درخت به چشمم فرو رفته و باعث افت دید من شده است که به سختی قادر به انجام کار بزچرای امرار معاشم برای. خانواده ام هستم. ومشکلات بیشتری برایم داشته. و حالا متاهل هستم ساکن روستا نیستم چون پدرم کشاورزی را به برادرانم واگذار کرده و اجازه نمیدهد من هم مثل بقیه برادرانم حداقل استفاده ای داشته باشم. آیا میتوانم. علیه ایشان بخاطر. اینکه در کودکی از من. استفاده کاری کرده شکایت کنم و خسارت چشمم را بگیرم یا خیر. فقط اگه امکانش هست. نظر خود و قانون در این زمینه را برایم بگید الان هم 33سالمه با تشکر از وکیل 24