مرخصی ذخیره شده چگونه قابل دریافت است؟
راهنمای مقاله
هر کارمند و کارگر بخش ادارات دولتی و یا خصوصی، از مهمترین مسائلی که با آن روبهرو میشود، نحوه استفاده از مرخصیها به خصوص مرخصیهای ذخیره شده و همچنین شیوه اجرای آنها میباشد.
قبل از پرداختن به این موضوع باید گفت که در قانون شیوههای مختلفی برای گرفتن مرخصی وجود دارد. برای آشنایی با این موارد و دریافت مرخصیهای ذخیره شده تا انتهای این مقاله همراه با ما باشید.
مرخصی چیست؟
قبل از پرداختن به موضوعات بالا، بهتر است یک تعریف کلی از مرخصی کنیم. مرخصی به معنای حقی است که برای یک کارگر در نظر گرفته شده که به وسیله آن میتواند کار خود را در زوهای غیرتعطیل، با هماهنگی کارفرما، به میزان مشخصی ترک نماید.
این حق از دیرباز تا کنون وجود داشته و مورد تایید و تاکید قانون کار جمهوری اسلامی ایران نیز قرار گرفته است.
محاسبه مانده مرخصی
محاسبه مانده مرخصی کارگران شامل دو موضوع محاسبه تعداد روزهای مانده مرخصی استحقاقی کارگران و دیگری محاسبه باز خرید مرخصی میباشد.
به طور کلی، مطابق با قانون کار، مرخصیهای مختلفی برای کارگران و کارکنان در نظر گرفته شده است. برخی از این مرخصیها با مزایا و حقوق و برخی دیگر بدون حقوق میباشد که در زیر تفکیک شدهاند:
مرخصی با حقوق و دستمزد
کارگر یا کارمند بدون حضور در سرکار، از حقوق، بیمه و مزایا بهرهمند میشود. این نوع مرخصی شامل مرخصی استحقاقی، مرخصی شیردهی، مرخصی اضطراری میشود.
مرخصی با مزایا
در این نوع مرخصی، کارگر یا کارمند، از تامین اجتماعی در طول مرخصی، غرامت ماهانه دریافت میکند. کارفرما نیز موظف به پرداخت مزایای عیدی و پاداش، کمک هزینه عائلهمندی، مرخصی استحقاقی، مانده مرخصی و سنوات میباشد.
این نوع مرخصی شامل مرخصی استعلاجی و مرخصی زایمان میشود. لازم به ذکر است مرخصی استعلاجی جز سوابق کاری و همچنین بازنشستگی به شمار میآید.
مرخصی بدون حقوق و مزایا
در این نوع مرخصی، قرارداد کارگر یا کارمند در طول مرخصی تعلیق شده اما رابطه وی با اداره یا کارگاه قطع نمیگردد. همچنین به مدت این نوع مرخصی، هیچ حقوق، مزایا و بیمهای شامل کارگر یا کارمند نمیشود.
این نوع مرخصی شامل مرخصی تحصیلی، مرخصی حج و مرخصی بدون حقوق که با توافق کارفرما صورت میگیرند، از مرخصیهای بدون حقوق به شمار میآیند. لازم به ذکر است در محاسبه مرخصی ذخیره شده یا مرخصی مانده، این نوع مرخصی، تاثیری ندارد.
شرایط مانده مرخصی در قانون کار
شرط محاسبه مانده مرخصی بر این است که مطابق با قوانین و مقررات صورت گیرد. مطابق با ماده 64 قانون کار، مرخصی استحقاقی کارگران و کارمندان، مجموعا با 4 روز جمعه، یک ماه تعیین شده است.
با توجه به این موضوع، اگر کارگران یا کارمندان، بخواهند روزانه یا ساعتی از این نوع مرخصی استفاده کنند، میتوانند سالانه از 26 روز مرخصی استحقاقی استفاده نمایند.
البته تاریخ استفاده از این نوع مرخصی، با توافق بین کارگر و کارفرما مشخص میگردد. همچنین باید بیان کرد مطابق با ماده 66 قانون کار، کارگران و کارمندان، تنها میتوانند 9 روز از مرخصی استحقاقی خود را ذخیره نمایند.
مرخصی استحقاقی چیست؟
مرخصی استحقاقی همانطور که از اسمش پیداست، یعنی کارگر یا کارمند حق دارد تا به مدت زمان مشخص و با توافق کارفرما، مدت زمانی را از کار آزاد بوده و در طول زمان کاری، در محل کار، حاضر نشود.
این مرخصی، بیشترین کاربرد را از بین دیگر مرخصیها دارد. همانطور که گفته شد مقدار این نوع مرخصی نیز 26 روز در سال و با احتساب 4 روز جمعه، یک ماه میباشد.
مرخصی کارکنان و کارگران چقدر است؟
با توجه به گفتهها، مرخصی استحقاقی کارگران و کارمندان، 26 روز کاری در سال است. همچنین مبنای محاسبه برای سایر مقطعهای زمانی نیز همین مدت خواهد بود که با توجه به مدت قرارداد کار، مدت زمان مرخصی کارگر یا کارمند محاسبه میگردد.
به عبارت دیگر، اگر قرارداد کارگر یا کارمندی، کمتر از یک سال باشد و یا آن که مدت قراردادش به صورت سال کامل نباشد، مدت زمان مرخصی برای وی، میبایست به صورت ماهانه محاسبه گردد.
برای این کار، بایستی 26 روز که مرخصی سالانه میباشد را تقسیم بر 12 ماه شود. در نتیجه مرخصی ماهانه هر کارگر یا کارمند برابر با 2 روز و 17 صدم روز یا دو روز و 73 دقیقه میشود.
البته گاهی نیز، مرخصی سالانه و ماهانه به صورت ساعتی محاسبه میگردد. به این صورت که مرخصی سالانه هر کارگر یا کارمند، برابر با 191 ساعت خواهد شد. همچنین با تقسیم این عدد بر 12، مرخصی ماهانه بدست میآید که برابر با 15 ساعت و 50 دقیقه میشود.
شرایط ذخیره شدن مانده مرخصی
گاهی ممکن است کارگر یا کارمندی، در طول مدت زمان کار خود، از تمام مرخصی استحقاقی خود استفاده نکند. در همین راستا، به تعداد روزهایی از کل مرخصی که کارگر استفاده نکند، مرخصی مانده گفته میشود.
نکته قابل ذکر برای ذخیره مرخصی این است که هر کارگر یا کارمند، تنها حداکثر 9 روز از مرخصیهای خود در سال را میتواند ذخیره کند. مرخصی ذخیره شده نیز در دو صورت میتوان استفاده کرد.
یکی آن که تا آخر قرارداد کار باقی بماند و یا آن که با توافق کارفرما، در سالهای بعد از مرخصی ذخیره شده خود استفاده کند.
چرا ذخیره مرخصی، برای محاسبه مانده مرخصی، کمتر از مقدار حداکثر آن است؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت که در واقع از علل اصلی قانون کار، این است که کارگران به صورت کامل از مرخصیهای خود استفاده نمایند چرا که این مرخصی برای سلامت جسمانی و روانی کارگران و کارمندان دولت در نظر گرفته شده است.
با توجه به این موضوع، هر کارگر یا کارمندی باید از حداکثر میزان مرخصی خود استفاده نماید. در صورتی که که از تمام مدت مرخصی استحقاقی استفاده شود، در پایان قرارداد، محاسبه مانده مرخصی انجام نمیشود.
در صورتی که مدتی از مرخصی استحقاقی، ذخیره شود، در هنگام اتمام قرارداد، بایستی مبلغ آن محاسبه شده و به کارگر یا کارمند پرداخت گردد. در ادامه به بررسی نحوه محاسبه مرخصی ذخیره شده در هنگام تسویه حساب، خواهیم پرداخت.
دریافت مرخصی ذخیره شده چگونه است؟
به طور معمول، دریافت مرخصی ذخیره شده یا بازخرید مرخصی کارگران و کارمندان مطابق با مقررات قانون کار، بحث برانگیز بوده و سوالات مختلفی در این زمینه وجود داشته است. در این مقاله، سعی بر آن شده تا به متداولترین سوالات در این زمینه پاسخ دهیم.
باز خرید مانده مرخصی چگونه است؟
اگر هر کارگر یا کارمندی به هر علتی نتواند از تمام مرخصی استحقاقی خود در طول مدت زمان قرارداد کاری خود استفاده نماید، مطابق با قانون کار، برای آن بازخرید مرخصی پیشبینی شده است. چرا که تعیین این مرخصی، در راستای حمایت از کارگران و کارمندان میباشد.
همانطور که گفته شد، در ماده 64 قانون کار، مرخصی استحقاقی سالانه، 26 روز کار میباشد. مطابق با ماده 66 قانون کار نیز، کارگر یا کارمند نمیتواند بیشتر از 9 روز از مرخصی استحقاقی خود را در سال ذخیره نماید.
نکته قابل ذکر این است که ذخیره 9 روز مرخصی، در قراردادهایی که بیشتر از یک سال میباشد، صادق است اما در قراردادهایی که از یک سال کمتر بوده یا یک سال میباشد، ذخیره مرخصی معنایی ندارد. تنها بازخرید مرخصی در پایان قرارداد کارگر یا کارمند بر مبنای همان 26 روز انجام میگیرد.
بازخرید مرخصی چیست؟
در صورتی که یه کارگر یا کارمند از تمامی مرخصی استحقاقی خود استفاده نکند، مبلغ مربوط به باقیمانده مرخصی وی، میبایست از سوی کارفرما به وی پرداخت شود.
بازخرید مرخصی برای کارگران یا کارمندانی انجام میشود که قرارداد آنها در پایان سال تمام شده و یا در همان سال بازنشست میشوند.
بازخرید مرخصی ذخیره شده 1400 انواع قرارداد کار
- بازخرید مرخصی ذخیره شده 1400 کارگران و کارمندانی که قرارداد آنها به صورت موقت یک سال یا کمتر از یک سال است:
در قراردادهای یک ساله یا کمتر از یک سال، میبایست مرخصی مطابق با 26 روز کاری محاسبه گردد. بدین صورت که در مرخصی کمتر از یک سال، میبایست 26 روز مرخصی، به نسبت میزان مرخصی محاسبه گردد.
به عنوان مثال: اگر قرارداد کارگر یا کارمندی، 6 ماه باشد، مرخصی استحقاقی وی، 13 روز میباشد. اگر وی، در اتمام قرارداد خود، تنها 6 روز از مرخصی استفاده کرده باشد، 7 روز از مرخصی استحقاقی وی باقیمانده که باید بازخرید شود.
در صورتی که مرخصی یک کارگر، یک سال تمام باشد، کارگر در طول سال تنها 6 روز از مرخصی خود، استفاده کرده باشد، در پایان قرارداد، میبایست 20 روز باقیمانده، بازخرید شود.
- بازخرید مرخصیهای ذخیره شده کارگران یا کارمندانی که قراردادهای آنها بیشتر از یک سال است:
مطابق با ماده 66 قانون کار جمهوری اسلامی ایران، هر کارگار یا کارمندی تنها میتواند 9 روز از مرخصی استحقاقی سالانه خود را ذخیره کند.
پس از اتمام یک سال کاری یک کارگر و ورود به سال دوم کاری، تنها 9 روز از مرخصیهای سالههای گذشته، باقیمانده و بقیه روزها سوخت میشوند.
به عبارت دیگر، اگر کارگری که قراردادی 4 ساله دارد، تا پایان سال اول تنها 7 روز مرخصی رفته باشد، بنابراین 19 روز از مرخصی وی باقیمانده است.
با شروع سال دوم کاری کارگر یا کارمند، تنها 9 روز از مرخصیهای وی ذخیره شده و 10 روز سوخت میشود. لازم به ذکر است، مرخصیهای ذخیره شده با مرخصیهای سال بعد جمع نشده و مستقلا ذخیره میشوند که قابل استفاده در سالهای بعد میباشند.
بازخرید مرخصی سال آخر قرارداد کاری
فرض کنید کارگری قرارداد چهار ساله داشته است که در پایان سال 1400، به اتمام میرسد. وی در سال اول قرارداد خود، 11 روز، در سال دوم قرارداد خود، 22 روز، در سال سوم 26 روز و در سال چهارم، یعنی سال 1400، تنها 7 روز از مرخصی استحقاقی خود را استفاده کرده باشد.
حال بازخرید مانده مرخصی وی در سال 1400 به صورت ذیل محاسبه میشود:
مرخصیهای ذخیره شده این کارگر در سال اول کار 9 روز، در سال دوم کار 3 روز میباشد. در سال سوم نیز از تمام مرخصی خود استفاده کرده در نتیجه مرخصی ذخیره شدهای ندارد.
در سال 1400 نیز چون قرارداد برای سال بعد وجود ندارد، تمام مرخصیهای مانده از 26 روز یعنی 19 روز بازخرید میشود.
هنگام تسویه حساب قرارداد این کارگر یا کارمند که فرض بر اتمام قرارداد در پایان سال 1400 فرض شد، باید مجموع مرخصی ذخیره شده سه سال اول کار و همچنین مانده مرخصی سال آخر، یعنی به تعداد روزهای ذیل بازخرید شود.
31= 19 + 0 + 3 + 9
میزان بازخرید مرخصی در زمان بازنشستگی
یکی از حالتهای اتمام قرارداد کار، مطابق با ماده 21 قانون کار، بازنشستگی میباشد. محاسبه میزان بازخرید مانده مرخصی در هنگام بازنشستگی به حالت قرارداد کارگر یا کارمند ارتباط دارد.
- قرارداد یک ساله یا کمتر از یک سال: درصورتی که کارگر یا کارمند، با قرارداد کار یک ساله و یا کمتر از یک سال بازنشست شود، بازخرید مرخصی وی، مطابق با حالت توضیح داده شده، محاسبه میگردد.
- قرارداد دائم یا بیشتر از یک سال: برای محاسبه بازخرید مرخصی 1400 به صورتی میباشد که در مطلب قبل، برای قراردادهای بیشتر از یک سال گفته شد.
محاسبه مبلغ بازخرید مرخصیهای ذخیره شده
پس از آن که تعداد روزهای مانده مرخصی و ذخیره شده کارگر یا کارمند مشخص شد، میبایست مبلغی که باید برای هر یک از روزهای مرخصی پرداخت شود، مشخص شده و سپس ضرب در تعداد روزهای ذخیره شده مرخصی وی پرداخت شود.
مبنای محاسبه نیز، آخرین حق السعی کارگران و کارمندان و سایر دریافتیهای کارگر میباشد. به عبارت دیگر، به کارگران و کارمندان در زمان کار، حقوق و مزایایی تعلق میگیرد. از مرخصی استحقاقی نیز، به همین منظور، تعبیر میشود.
در نتیجه میبایست تمام حقوق و مزایایی که وی در زمان حضور در سرکار تعلق میگرفته، در مانده مرخصی 1400 نیز تعلق بگیرد.
به طور کلی موارد ذیل میبایست در محاسبه مانده مرخصی پرداخت شود:
- دستمزد شغل
- پایه سنوات تجمیعی
- بن کارگری
- حق اولاد
- کمک هزینه مسکن
- ایاب و ذهاب
- حق غذا
- دیگر موارد پرداختی به کارگر یا کارمند هنگام حضور در سرکار
پرداخت نکردن وجه مرخصی در ایام قراردادهای کاری موقت توسط کارفرما
همانطور که گفته شد، مبنای بازخرید کارگران و کارمندان، آخرین حق السعی میباشد. در صورت تسویه نکردن مرخصی ذخیره و مانده کارگران توسط کارفرما در هنگام اتمام قراردادهای موقت، میبایست مطابق با حق السعی زمان، به کارگران یا کارمندان پرداخت نماید.
عدم کسر مالیات برای مانده مرخصی
مطابق با ماده 91 قانون مالیاتهای مستقیم، حقوق روزهای ذخیره شده و مانده مرخصی، معاف از مالیات بوده و شامل کسر مالیات نمیشود.
پرداخت مبلغ مرخصی مانده و ذخیره شده به ورثه متوفی
در صورتی که کارگر یا کارمند فوت کند، باقیمانده مرخصی وی، مطابق با حقوق روزانه محاسبه شده و به ورثهی وی تعلق میگیرد. البته لازم به ذکر است جهت دریافت این مبلغ، میبایست مراحل قانون وراثت طی شود.
همچنین باید گفت که اگر کارگر یا کارمند، از کار افتاده یا بازنشست شود و یا کارگاهی که کار کرده است، تعطیل شود، مقدار مرخصی باقیمانده وی، میبایست محاسبه شده سپس به خود فرد تعلق میگیرد.
ما در این مقاله به بررسی کامل نحوه محاسبه روزهای مانده و ذخیره شده طبق قانون کار پرداختیم. همچنین نحوه بازخرید مرخصیهای ذخیره شده نیز گفته شد.
در صورت هرگونه ابهام یا سوالی در زمینه چگونگی محاسبه و یا دریافت مرخصی ذخیره شده، میتوان با کارشناسان و وکلای ما در وکیل کار 24 ارتباط برقرار نماید. همکاران ما پاسخگوی تمامی سوالات شما در این زمینه خواهند بود.
سلام
احتراما اینجانبت در کارخانه ای به مدت 6 سال مشغول به کار می باشم قردادهایمان ماهیانه تمدید می شود .
در مورد 9 روز ذخیره مرخصی میتوانیم استفاده کنیم یا خیر .
ممنون میشم جواب سئوال اینجانب را بدهید.
با سپاس فراوان
باسلام واحترام بازنشستگان فرهنگی سال 1400 بعداز دوسال هنوز ذخیره مرخصی های مان را جناب وزیر آموزش وپرورش آقای نوری خداخیرت بده پرداخت کنید پدر ما اد آوردید اصلا به فکر نیرو نیستید مخصوصا ما بازنشستگان ماهم سی سال زحمت کشیدیم