آیا فعالیت کودکان کار قانونی است؟
راهنمای مقاله
اسلام نگاه ویژهای به حقوق افراد دارد. همچنین توجه به خصوصی به حفظ کرامت افراد به ویژه کودکان دارد. در حمایت از کودکانی که در سنین نامتعارف به هر دلیلی مجبور به کار کردن میباشند، گفته شده نباید کار سختی به آنها واگذار شود.
با این حال، کار بسیاری از کودکان به بهانه های مختلف، برخلاف قوانین کشور و هم چنین جهان محسوب می شود. چرا که کودکان هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی آسیبپذیرتر و شکنندهتر میباشند. همچنین در طول تاریخ مورد سوءاستفاده افراد حتی خانوادههایشان قرار گرفتهاند.
مطابق قوانین ایران، چه کسی کودک محسوب میشود؟
کودکان از آسیبپذیرترین گروههای اجتماعی محسوب میشوند و به عنوان یکی از مبانی حقوق بشر بسیار دارای اهمیت میباشند. مطابق با قوانین جمهوری اسلامی ایران، به فردی کودک گفته میشود که به سن بلوغ نرسیده باشد.
با توجه به قانون مدنی و ماده 1201 و تبصره یک، سن بلوغ برای پسران 15 سال تمام قمری عنوان شده است. برای دختران نیز سن بلوغ، 9 سال تمام قمری بیان نمودهاند.
با توجه به این قانون و تبصره، پسر با 15 سال تمام قمری و دختر نیز با 9 سال تمام قمری، فردی بالغ به حساب آمده و دیگر کودک محسوب نمیشود.
باید بیان کرد که مبحث پنجم از فصل سوم مربوط به قانون کار جمهوری اسلامی، مرتبط با کار کودکان است. ماده 79 این قانون بیان میکند که به کار گرفتن افراد کمتر از 15 سال تمام و همچنین به کار گماشتن نوجوانان که سن 15 تا 18 سال دارند، در شغلهای سخت و شغلهایی که زیانآور است، ممنوع میباشد.
مطابق با این قانون، اگر کارفرمایی، کودکی که کمتر از 15 سال را دارد به کار بگیرد، متخلف شناخته میشود. چرا که مطابق با این قانون، هر دختر و یا پسر زیر 15 سال کودک به حساب میآید.
مجازات وی نیز برای بار اول چنین تخلفی، محکوم به مجازات نقدی بوده و برای بار دوم علاوه بر مجازات نقدی، محکوم به حبس نیز خواهد شد. برای بار سوم، علاوه بر مجازات نقدی و حبس، پروانه کار شخص متخلف باطل میشود. همچنین کارخانه و یا کارگاه وی نیز پلمپ میگردد.
در ماده 84 قانون کار نیز بیان شده است که در مشاغل و کارهایی که برای سلامتی و یا اخلاق کارآموزان و نوجوانان خطرناک میباشد، حداقل سن کار 18 سال تمام قمری پیشبینی کردهاند. البته باید ذکر کرد تشخیص موارد ذکر شده بر عهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواهد بود.
لازم به ذکر است سازمان بینالمللی کار تا کنون مصوبات زیادی در این زمینه داشته است اما به طور کلی معیار اصلی وی برای تشخیص کودک از نوجوان و بزرگ سال را حداقل سن اعلام نموده است. طبق آخرین مصوبات نیز، اشخاص زیر 18 سال کودک محسوب میشوند.
کار کودک چیست؟
هر نوع فعالیتی که موجب آسیب و زیان رسیدن به جسم، روح و شخصیت اجتماعی کودک شود، کار کودک میگویند. همچنین این نوع کار، موجب بازداشتن کودک از تحصیل شده و یا به هر طریقی نیز موجب مزاحمت در تحصیل و درس خواندن وی خواهد شد.
صحبت با کودکان کار و جویا شدن از علت کار کردن آنها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد که موجب قرار گرفتن کودکان در این مسیر سخت شده است؛
- فقر
- اعتیاد
- طلاق
- تک والد بودن
- بیکار بودن پدر
- سطح فرهنگ پایین
- آگاهی کم خانوادهها
از سرمایههای انسانی کشور، کودکان میباشند. توجه به رشد و شکوفا شدن آنها میتواند موجب پیشرفت کشور گردد. به همین منظور وادار کردن کودکان به انجام کارهای سخت که در توان آنها نمیباشد، علاوه بر آسیب جسمی و روحی موجب تخریب شخصیت اجتماعی آنها نیز میشود.
مهمترین تخریب آن نیز موجب بازداشتن کودکان از تحصیل و یادگیری مهارت و همچنین موجب جلوگیری از افزایش آگاهی آنها میشود. تمامی این موارد نیز خود آسیبهای اجتماعی و اقتصادی برای جامعه و کشور به دنبال خواهد داشت.
چرا که در جامعههایی که تعداد بالایی کودک کار دارند، باعث شده بسیاری از این کودکان از سنین پایین به دنبال بزهکاری رفته، در نتیجه تشکیل باندهای بزهکاری در جامعه افزایش مییابد.
در مقابل نیز در میان این کودکان بزهدیدگانی دیده میشود که دچار اعتیاد، فروش به کشورهای خارجی و حتی سواستفادههای جنسی و غیره شدهاند.
شرایط زندگی کودکان کار
برای درک بهتر آسیبها و زیانهایی که به کودکان کار چه از لحاظ جسمی و چه از لحاظ روحی وارد میشود، نیاز است به شرایط زندگی آنها نگاهی انداخت.
در ذیل به بررسی برخی از این شرایط خواهیم پرداخت:
حقوق بسیار کم و برخلاف انصاف
بارزترین ویژگی و شرایط مربوط به زندگی کودکان، حقوق بسیار کمی است که غیرمنصافه به آنها پرداخت میشود. در واقع میزان این حقوق آنقدر کم میباشد که کفاف زندگی آنها را نمیدهد.
این خود باعث میشود که آن کودک سرخورده شده و انگیزه خود را برای آینده از دست بدهد. از دست دادن امید برای زندگی، باعث میشود آن کودک به سمت کارهایی غیرقانونی مانند مشارکت در جرائم مختلف، دزدی و غیره برود.
واریز شدن حقوق کودکان به والدین
حقوق کودکان کار، به طور مستقیم به خود کودک پرداخته نشده و به والدین آنها داده میشود. چرا که اکثر کودکان کار حساب بانکی جدا نداشته و همین موضوع سبب سوءاستفاده والدین آنها از حقوق فرزند خود میشود.
عدم بیمه و شرایط سنگین کار
اکثر کودکان کاری که در اماکن مختلف مانند کارگاه مشغول به کار میباشند، هنوز آن مکانها به صورت قانونی به ثبت نرسیدهاند.
در اکثر این مکانها نیز امکانات و شرایط کار، برخلاف قانون و غیر بهداشتی میباشد. همین دلایل باعث شده که کافرمایان، کودکان را بیمه نکرده و شرایط سختی را به آنها تحمیل نمایند.
کودکان کار از دید قانون
با توجه به گزارشهایی انجام شده و خبری، بیشتر کودکان کار در کشورمان، تابعیت ایرانی نداشته و اکثر آنها تابعیت کشور دیگر دارند. در واقع علل مختلفی مانند جنگ، وضعیت بد اقتصادی و غیره باعث شده تا از کشور خود خارج شده و به کشورهای دیگر از جمله ایران بیایند.
دیگر کودکان کاری که تابعیت ایرانی داشته، به دلایل مختلف مانند مشکلات خانوادگی، وضعیت اقتصادی، مشکلات جامعه و غیره باعث شده است در خیابانها و یا اماکن دیگر مانند کارگاهها مشغول به کار باشند.
بنابر آن چه گفته شد، شرایط موجود در زندگی کودکان کار، باعث شده است که آنها از لحاظ جسمی و روحی آسیب پذیر باشند. همچنین از آن جایی که کودکان کار، سرمایههای انسانی و آینده یک کشور محسوب شده که در رشد و پیشرفت یک کشور تاثیرگذارند، بنابراین به کار گماشتن کودکان باعث آسیبهای جبران ناپذیری هم برای خود کودک و هم برای جامعه به دنبال خواهد داشت.
به همین دلایل، قانونگذاران داخلی و خارجی در جهت حمایت نمودن از حقوق کودکان، قوانینی را وضع کردهاند که از تضییع شدن حقوق آنها جلوگیری گردد.
در ذیل به بررسی این قوانین خواهیم پرداخت:
- مطابق با ماده 79 قانون کار ، هیچ کارفرمایی و یا هیچ نهاد و کارگاهی نباید کودکان زیر 15 سال را وادار به کار کردن کند.
- همچنین مطابق با ماده 81 قانون کار، افرادی که 15 تا 18 سال دارند، نوجوان به حساب میآیند. اگر آنها برای کاری گماشته شوند، بایستی شرایط و ضوابطی را رعایت نمود.
حال قصد داریم این شرایط و ضوابط را برای شما شرح دهیم:
- نوجوانانی که برای انجام کار گماشته میشوند، بایستی سالانه آزمایشهای پزشکی لازم را دهند. همچنین این آزمایشات در پرونده مربوط به استخدام نوجوان، ثبت و ضبط شود.
- مطابق با ماده 81 قانون کار، پس از انجام آزمایشهای پزشکی، پزشک بایستی نظر خود را در رابطه با تناسب نوع کار و تواناییهای نیروی کار نوجوان اعلام نماید. لازم به ذکر است که اگر کارگر، کار مربوطه را نامناسب بداند، کارفرما مکلف میباشد که تا جایی که امکان دارد، شغل کارگر نوجوان را تغییر دهد.
- مطابق با ماده 82 قانون کار، ساعت کاری کارگران نوجوان، بایستی نیم ساعت کمتر از دیگر کارگران معمولی باشد.
- مطابق با ماده 83 قانون کار انجام برخی موارد توسط کارگر نوجوان ممنوع میباشد.
این موارد عبارتند از:
- ارجاع دادن کارگر نوجوان به هر نوع کار اضافی
- انجام کار کارگر نوجوان در شب
- ارجاع کارگر نوجوان به انجام کارهای سخت و خطرناک
- حمل بار با دست توسط کارگر نوجوان، بیشتر از حد مجاز و بدون هیچ نوع وسیله مکانیکی
- مطابق با ماده 84 قانون کار، در شغلها و کارهایی که ماهیت آنها با توجه به شرایطی که کار در آن جا انجام میگیرد، برای کارآموزان و یا نوجوان در مواردی چون سلامت و اخلاق زیانآور باشد، حداقل سن لازم برای چنین کارهایی 18 سال تمام خواهد بود. البته لازم به ذکر است تشخیص این امر بر عهده وزارت کار و امور اجتماعی میباشد.
حمایت از کودکان کار
قانون حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان که مصوب سال 81 بود، با گذر زمان و همچنین افزایش مشکلاتی چون مشکلات اقتصادی، اجتماعی و مشکلات فضای مجازی باعث شد خلاهای متعدد و بسیاری در این قانون حس شود.
تا آن که بالاخره پس از گذشتن دو دهه، درباره حمایت از اطفال و نوجوانان لایحهای را که با توجه به مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تدوین شده بود، در مجلس به تصویب رسید.
به جرعت میتوان گفت قانونی به جامع بودن این قرارداد در خصوص حمایت از اطفال و نوجوانان تاکنون به تصویب نرسیده است که تماما موضوع آن مرتبط با کودکان باشد. چرا که به ندرت در قوانین دیگر، درباره حمایت از اطفال و نوجوانان آن هم تنها در چند ماده به آن پرداخته شده است.
از ویژگیهای بارز و مهم این قانون که باعث شده از دیگر قوانین متمایز شود، پرداختن به دستههای مختلف از کودکان، به ویژه کودکان کار میباشد.
از مزیتهای این قانون این است که ارگانها و وزارتخانههای مختلف ملکف شدهاند با توجه به وظایف خودشان، از کودکان کار حمایت کنند. در ادامه به بررسی هر یک از این مکلفات خواهیم پرداخت:
- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر طبق این قانون مکلف میباشد که اقداماتی را انجام دهد که در ذیل این اقدامات را برای شما ذکر کردهایم:
- برای جلوگیری و همچنین مقابله با آزار و یا بهرهکشی اقتصادی از کودکان یا نوجوانان، نظارت موثر بر اماکن کار صورت گیرد.
- کودکان و نوجوانانی که بزهدیدهاند یا آن که در معرض خطر میباشند، آنها را به نهادهای حمایتی و قضائی معرفی نمایند.
- نوجوانان بین 15 سال تا 18 سال شاغل را تحت پوشش بیمههای موضوع ماده 148 قانون کار که مصوب سال 69 میباشد، قرار دهند.
- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر طبق این قانون مکلف میباشد که اقداماتی را انجام دهد که در ذیل این اقدامات را برای شما ذکر کردهایم:
- دستورالعملهای بهداشت کار و مراقبتهای پزشکی جهت منطبق بودن با شرایط نوجوان، با توجه به استانداردهای لازم تدوین و اجرا گردد.
- کودکان و نوجوانان آسیبدیده را در تمامی مراکز بهداشتی و درمانی پذیرش و سریعا درمان کنند. همچنین موارد مشکوک به آزار را نیز همراه با گزارش کامل آنها به مراجع قضائی و بهزیستی ارسال کنند.
- تمامی کودکان و نوجوانان ساکن ایران بایستی تحت پوشش کامل بیمه سلامت قرار بگیرند.
- وزارت آموزش و پرورش بر طبق این قانون مکلف میباشد که اقداماتی را انجام دهد که در ذیل این اقدامات را برای شما ذکر کردهایم:
- کودکان و نوجوانان که ثبت نام مدارس نکرده و یا مشکوک به ترک تحصیل باشند، تا اتمام دوره متوسطه، بایستی به سازمان بهزیستی کشور و یا دفتر حمایت از کودکان و نوجوانان قوه قضائیه، معرفی نموده تا اقدامات لازم در این راستا برای آنها، صورت بگیرد.
- در جهت ثبت نام و همچنین پوشش کامل تحصیلی برای کودکان و نوجوانان در محور این قانون، تا اتمام دوره متوسطه را انجام دهند.
- این وزارتخانه ملکف است که مدیران و کارکنان آموزشی و اداری را در جهت حفظ حقوق مربوط به کودکان و نوجوانان آموزش دهد.
لازم به ذکر است قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، برای تمامی نهادها و ارگان، وظیفهای را تعریف کرده که برای عدم انجام آن وظیفه و یا ارتکاب جرم در برابر اطفال و نوجوانان ضمانت اجرایی در نظر گرفته است. در واقع این موضوع، حمایت از کودکان و نوجوانان را نشان میدهد.
در زیر به برخی از این ضمانتهای اجرایی و حمایتها خواهیم پرداخت:
مطابق با ماده 9 این قانون، هر زمان اشخاص به غیر از والدین که شامل کارفرما نیز میشود، با بی توجهی و سهلانگاری نسبت به اطفال، نتایج زیر حاصل شود، شخص مقصر علاوه بر پرداخت دیه، مجازات دیگری نیز شامل وی می شود.
در ذیل این مجازاتها شرح داده شدهاند:
- اگر کودک یا نوجوان در این راستا فوت شود محکوم به حبس درجه پنج قانون مجازات اسلامی میشود.
- اگر یکی از مشکلات زیر برای کودک یا نوجوان محور این موضوع، پیش بیاید، شخص محکوم به حبس درجه شش قانون مجازات اسلامی میشود:
- فقدات یکی از حواس و یا منافع
- قطع عوض
- نقص عضو
- از کار افتادگی عضو
- زوال عقل
- بیماری صعب العلاج یا دائمی جسمی و یا روانی
- جراحت از نوع جائفه
- اگر یکی از مشکلات زیر برای کودک یا نوجوان محور این موضوع، پیش بیاید، شخص محکوم به حبس درجه هفت قانون مجازات اسلامی میشود:
- نقصان یکی از حواس و یا منافع
- شکستگی استخوان و یا اعضای دیگر
- بروز بیماری روانی
- اگر یکی از مشکلات زیر برای کودک یا نوجوان محور این موضوع، پیش بیاید، شخص محکوم به حبس درجه هشت قانون مجازات اسلامی میشود. (البته اگر مشمول بندهای قبل نشود.)
- جراحت سر
- جراحت صورت
- جراحت گردن
- اگر کودک و یا نوجوان محور این موضوع آزار جنسی ناشی از بی توجهی و سهل انگاری شدید و یا مستمر ببیند، محکوم به یکی از مجازاتهای درجهی هشت قانون مجازات اسلامی میشود.
در واقع میتوان گفت که ضمانتهای اجرایی سبب میشود که تا حدودی از سوءنیتهای غیرانسانی افراد و کارفرمایان که کودکان را به کاری گماشته میکنند، جلوگیری به عمل آید.
ما در این مقاله در خصوص کودکان کار و همچنین قوانین مصوب شده در حمایت از آن ها پرداختیم. در صورتی که پاسخ سوالات خود را در زمینه کودکان کار و قوانین مرتبط آنها دریافت نکردهاید، میتوانید آن را با همکاران ما در سایت وکیل کار ۲۴ در میان بگذارید. مشاوران و وکلای ما، پاسخگوی تمامی سوالات شما در زمینه کودکان کار و قوانین مرتبط با آن خواهند بود.