خدمات رفاهی کارگران و کارمندان طبق قانون چگونه است؟
راهنمای مقاله
امکانات و خدمات رفاهی که به کارگران و کارمندان تعلق میگیرد، موجب افزایش انگیره و کیفیت کاری آنها می شود. امکانات و خدمات رفاهی به بخشهای مختلفی تقسیم میشود. در قانون کار، فصل هشتم به تمامی این موارد پرداخته شده است.
قبل از پرداختن به خدمات رفاهی کارگران و کارمندان، ابتدا تعریفی تعریفی از رفاه خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا از تمامی خدمات رفاهی مربوط به کارگران و کارمندان مطابق با قانون، اطلاعات کامل به دست آورید.
رفاه به چه معناست؟
به طور کلی، منظور از رفاه این می باشد که زندگی چگونه میگذرد. در واقع، رفاه شامل تمام چیزهایی میشود که برای هر انسانی مهم میباشد.
همچنین به این معناست که زندگی هر فردی، چگونه به پیش میرود. رفاه تنها در رابطه با خوشبختی و سلامتی معنا نمیشود. بلکه به معنای زندگی کردن با حداکثر پتانسیل نیز میباشد.
در گذشته، در اغلب محیطهای کاری، کسی خود را مسئول حمایت از کارگران و یا افزایش رفاه آنها در خارج از محدوده پاداش و مزایا، نمیدانست اما امروز، اغلب محیطهای کاری که قصد رقابت با یکدیگر را دارند، میدانند که نمیتوان به وضعیت گذشته اکتفا کرد.
امروزه کارگران و کارمندان از کارفرمایان و رهبران خود، انتظار حمایت برای افزایش رفاه زندگیشان را دارند. به همین دلیل، رهبران میبایست هم به رفاه و ارائه خدمت رفاهی در افزایش انگیزه کارگران و کارمندان توجه داشته و هم آن که وجود چنین پارامترهایی را نیز بهبود ببخشند.
به عبارت دیگر، رابطه میان کارگر یا کارمند با کارفرما، رابطهای دو طرفه میباشد. ارائه خدمات رفاهی از طرف رهبران و کارفرمایان، موجب تقویت این رابطه دوطرفه میشود.
اگر از کارگران و کارمندانی که در انجام امور سستی میکنند، چشمپوشی کنیم، هیچ کارفرمایی مایل نیست که کارکنان خود را از دست بدهد. به همین دلیل به دنبال راهکارهایی است که کارکنان خود را به محل کار وفادار نماید.
چرا که افزایش رضایتمندی کارکنان، بازدهی در محل کار را افزایش داده، در نتیجه رونق کسب و کار نیز بالا میرود. خدمات رفاهی کارگران و کارمندان، یکی از مواردی است که به افزایش رضایتمندی کارکنان، کمک مینماید.
خدمات رفاهی کارگران و کارمندان به چه معناست؟
خدمات رفاهی کارگران و کارمندان به معنای کلیه خدماتی است که یک سازمان، اداره و یا شرکت در راستای رفاه کارکنان خود میتواند به کار گیرد.
خدمات رفاهی میتواند امکاناتی نظیر امکانات برای سلامت جسمی و روحی، امکانات برای آموزش، امکانات برای فراهم کردن مایحتاج زندگی کارکنان، شامل شود.
لازم به ذکر است که برخی از شرکتها یا ادارهها، خود مسئولیت ارائه خدمات رفاهی برای کارکنان را بر عهده گرفته و برخی دیگر از سازمانها نیز با گروههای دیگر به توافق رسیده و ارائه خدمات توسط آنها انجام میگیرد.
اهمیت خدمات رفاهی به کاگران و کارمندان در راستای افزایش رضایتمندی
سوالی که در این جا به وجود میآید این است که به چه علت یک شرکت، اداره یا سازمان به ارائه خدمات رفاهی به کارگران و کارمندان خود احتیاج دارد؟ آیا حقوق مالی که به آنها پرداخت میشود برای آنها کفایت نمیکند؟
بدون شک، مسئله رضایتمندی کارگران و کارمندان، موجب افزایش وفاداری و تعلق خاطر آنها شده که همین مسئله به رونق کسب و کار کمک میکند. در همین راستا نیز، راهکای متفاوتی برای ایجاد نمودن خدمات رفاهی به کارگران و کارمندان وجود دارد.
خدمات رفاهی کارگران و کارمندان در قانون
در فصل هشتم قانون کار که از ماده 148 تا ماده 156 را شامل میشود، در مورد خدمات رفاهی کارگران و کارمندان صحبت نموده است.
مطابق بر این فصل، گفته که وزارت کار و امور اجتماعی مکلف است تا خدمات بهداشتی و درمانی برای کارگران و کشاورزان مشمول قانون کار، ارائه دهد.
در زمینه بیمه تامین اجتماعی نیز، کارفرمایان ملکف هستند تا کارگران و کارمندان در حین کار را بیمه نمایند. گفتنی است اگر کارگاهی، کارگر یا کارمند خود را بیمه نکند، مشمول پرداخت جریمه خواهد شد.
در ادامه این فصل نیز گفته شده است که کارفرمایان نسبت به تامین نمودن مسکن کارگران و کارمندان مسئول میباشند. به این صورت که میبایست در این راستا با همکاری تعاونیها، اقدامات لازم در جهت تامین مسکن کارگران و کارمندان را به عمل آورند.
حال اگر کارفرمایانی باشند که تعداد نفرات بالایی از نیروی کار در کارگاه آنها مشغول به کار باشند، میبایست برای تامین خدمات رفاهی آنها، اقدام به احداث مسکن سازمانی در همسایگی شرکت یا کارخانه با استفاده از تسهیلات بانکی که در این جهت ارائه میشود و همچنین استفاده نمودن از امکاناتی که توسط وزارت مسکن، شهرسازی، شهرداری و دیگر ارگانها ارائه شده، نمایند.
در زمینههای ادای فرائض دینی و مذهبی مانند نماز نیز، کارفرمایان مکلف میباشند مکانی را که در خور کارگران و کارمندان باشد، معین کنند.
همچنین میبایست با همکاری شورای اسلامی کار و انجمن اسلامی و دیگر نمایندگان کارگران و کارمندان، در ماه مبارک رمضان برای ادای فرائض دینی مانند نماز و روزه، ساعات کاری را برای کارگران و کارمندان شیفت روز کم کرده و همچنین برای کارگران و کارمندان شیفت شب نیز افطاری و سحری تهیه نمایند.
همچنین در این فصل گفته شده که کارفرما مکلف است بعضی از امکانات را برای کارکنان و کارگران که لازم است بنا به شغلشان از محل کار خود دور شوند، تهیه کند.
به عنوان مثال، تهیه وعده غذایی با هزینه کم که شامل صبحانه، ناهار و شام و وعده غذایی گرم میشود. همچنین کارفرما وظیفه دارد متناسب با فصل کاری و با توجه به مسافتی که برای جابه جایی کارگران وجود دارد، سرویس ایاب و ذهاب در نظر بگیرد.
در کنار این موارد، خوابگاهی را نیز برای استراحت کارگران و کارمندان فراهم نماید.
در کنار تمامی موارد گفته شده، کارفرمایان موظف هستند که محل مناسبی در جهت احداث تعاونی در شرکت یا کارخانه در نظر بگیرند. همچنین تمامی امکانات را برای احداث نمودن تعاونی، در اختیار اعضا نیز قرار بدهند.
لازم به ذکر است که تمامی کارها، مطابق با دستورالعملهای اجرایی که شورای عالی کار آن را تهیه کرده و وزارت کار و امور اجتماعی آن را تصویب کرده است، مد نظر قرار داده و طبق آن عمل نمایند.
در زمینه ورزش نیز کارفرمایان موظف میباشند که محل مناسبی را برای کارگران و کارمندان برای تربیت بدنی، ورزش و تمرین در رشتههای مختلف در نظر بگیرند. برای انجام این کارها نیز، ساعتهایی را مدنظر قرار بدهند.
وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان تربیت بدنی کشور نیز، آییننامه شرکت کارگران و کارمندان جهت شرکت در مسابقات و تمرینات را تهیه میکند. سپس توسط هیات وزیران به تصویب میرسد.
در انتهای این فصل نیز گفته شده که کارفرمایان موظف هستند در زمینه سوادآموزی به کارگران و کارمندان، کلاسهای سوادآموزی برگزار کنند.
کارفرمایان میبایست با انتخاب کردن آموزش یاران با کمک و همکاری وزارت کار و همچنین نهضت سوادآموزی، مطابق با ضوابطی که به وسیله دو ارگان مذکور تهیه شده و سپس هیات وزارت آن را تصویب میکند، اقدام نمایند.
دیگر مواردی که در این فصل از قانون ذکر شده است این است که کارفرما، میبایست دستورالعملهایی در رابطه با بهداشت محیط کار که آییننامه آن را وزارت بهداشت و آموزش پزشکی تهیه و مصوب میکند، را در محیط کار، اجرایی نماید.
به صورت کلی میتوان گفت که کلیت این فصل در مورد اقداماتی میباشد که میبایست به وسیله وزارت کار، کارفرما و دستگاههای مربوط دیگر برای کارگران، کارمندان و زحمتکشان انجام گیرد، به صورت کامل تشریح شده است.
با این وجود این موارد بسیار کمرنگ بوده و متاسفانه در اکثر محلهای کار مانند کارگاهها و کارخانجات بزرگ اجرایی نمیشود. حتی در بسیاری از شرکتها نیز، هیچگونه اقداماتی در این راستا، برای رفاه کارگران و کارمندان در نظر گرفته نشده است.
متن قانون کار – فصل هشتم – خدمات رفاهی کارگران و کارمندان
فصل هشتم قانون کار، تحت عنوان خدمات رفاهی کارگران میباشد. این فصل، دارای 10 بند اساسی میباشد که موضوع آن، کلیاتی درباره وظایف دولت و کارفرمایان را در مقابل فراهم کردن رفاه برای کارگران و کارمندان در بعدهای مختلف زندگی کاری و خانوادگی به صورت کامل، تشریح مینماید.
متن این قانون به شرح ذیل میباشد:
ماده 147 – دولت مکلف به فراهم کردن خدمات بهداشتی و درمانی را برای کارگران، کارمندان و کشاورزانی که مشمول این قانون میشوند و همچنین برای خانواده آنها میباشد.
ماده 148 – مطابق با این ماده، کارفرمایان کارگاههایی که مشمول این قانون میباشند، مکلف هستند تا بر اساس قانون تامین اجتماعی، اقدامات لازم را مبنی بر بیمه نمودن کارگران واحد خود، انجام دهند.
ماده 149 – کارفرمایان مکلف میباشند تا با تعاونیهای مسکن و در صورتی که تعاونیهای مسکن وجود نداشتند، به صورت مستقیم، با کارگران و کارمندان بدون مسکن، در راستای تامین نمودن خانههای شخصی و مناسب، همکاریهای لازم را به عمل آورند. همچنین، کارفرمایان کارگاههای بزرگ نیز مکلف هستند تا خانههای سازمانی در جوار کارگاه و یا در محل مناسب دیگر احداث نمایند.
تبصره یک – دولت موظف میباشد از طریق تسهیلات بانکی و همچنین امکانات وزارت مسکن و شهرسازی، شهرداری و دیگر دستگاههای مربوطه، همکاریهای لازم را در این راستا به عمل آورد.
تبصره دو – میزان و نحوه همکاری و مشارکت کارگران و کارمندان، کارفرمایان و دیگر دستگاههای دولتی و همچنین نوع کارگاههای بزرگ که مشمول این ماده میشوند، مطابق با آییننامهای خواهد بود که به وسیله وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت مسکن و شهرداری تهیه شده و توسط هیات وزیران نیز مصوب شده است.
ماده 150 – تمامی کارفرمایان که مشمول این قانون میشوند مکلف هستند تا در محل کار و کارگاه، محل مناسبی را برای ادای فرائض دینی مانند نماز ایجاد کنند. همچنین در ماه مبارک رمضان نیز، جهت تنظیم شعائر مذهبی و همچنین رعایت حال افراد روزه دار، میبایست شرایط و ساعات کار را با همکاری انجمن اسلامی و شورای اسلامی کار و یا دیگر نمایندگان قانونی کارگران و کارمندان، به نحوی تنظیم نمایند که ساعات کاری، مانع از فریضه دینی روزه نباید. همچنین میبایست مدتی از اوقات کار را برای ادای فریضه نماز و صرف سحری یا افطار، اختصاص بدهند.
ماده 151 – مطابق با این ماده از قانون، کارگاههایی که برای مدتی محدود، به هدف انجام کارهای معینی (مانند راهسازی و دیگر موارد) به دور از منطقههای مسکونی ایجاد میگردند، کارفرمایان موظف میباشند تا سه وعده غذایی مناسب و ارزان قیمت که شامل صبحانه، ناهار و شام میشود را برای کارگران و کارمندان خود، فراهم کنند. لازم به ذکر است حداقل یک وعده از آن، میبایست گرم باشد. در این نوع کارگاهها نیز، میبایست به اقتضای فصل، محل و مدت زمانی که در آن مشغول به کار میباشند، خوابگاههای مناسبی برای کارگران و کارمندان فراهم شود.
ماده 152 – مطابق با این ماده در صورتی که کارگاه دور بوده و عدم تکافوی وسیله نقلیه عمومی باشد، صاحب کار میبایست در جهت رفت و برگشت کارکنان خود، وسیله نقلیه مناسب در اختیار آنان قرار بدهد.
ماده 153 – کارفرمایان مکلف میباشند برای ایجاد و اداره امور شرکتهای تعاونی کارگران و کارمندان کارگاه خود، تسهیلاتی که لازم میباشد از قبیل محل، وسایل کار و دیگر موارد مورد نیاز را فراهم کنند.
تبصره – دستورالعملهای لازم و مربوط به نحوه اجرای این ماده از قانون کار، با پیشنهاد شورای عالی کار توسط وزیر کار و امور اجتماعی تصویب خواهد شد.
ماده 154 – تمامی کارفرمایان موظف میباشند از طریق مشارکت و همکاری وزارت کار و امور اجتماعی و همچنین سازمان تربیت بدنی کشور، محل مناسبی را برای استفاده کارگران و کارمندان، در رشتههای مختلف ورزشی، فراهم نمایند.
تبصره – آییننامه نحوه ایجاد و همچنین ضوابط مرتبط با آن و مدت شرکت کارگران و کارمندان در مسابقات قهرمانی ورزشی و یا هنری و همچنین ساعات متعارف تمرین، به وسیله کار و امور اجتماعی و سازمان تربیت بدنی کشور تهیه میشود. سپس این آییننامه توسط هیات وزیران، تصویب خواهد شد.
ماده 155 – مطابق با این ماده، تمامی کارگاهها موظف میباشند که مطابق با اعلام وزارت کار و امور اجتماعی و همچنین نظارت این وزارت و دیگر سازمانهای مسئول، در راستای سواد آموزی بزرگسالان، به ایجاد کلاسهای سوادآموزی بپردازند. لازم به ذکر است ضوابط مربوط به نحوه اجرای این تکلیف، چگونه برگزار شدن کلاسها، شرکت کارگران و کارمندان در کلاسها، انتخاب آموزش یاران و دیگر موارد آن، به وسیله وزارت کار و امور اجتماعی و نهضت سوادآموزی تهیه شده و توسط هیات وزیران تصویب خواهد شد.
تبصره – شرط ورود کارگران به دورههای مراکز کارآموزی این میباشد که حداقل، گواهینامه نهضت سوادآموزی یا معادل آن را داشته باشند.
ماده 156 – دستورالعملهای مرتبط با تاسیسات کارگاه، از نظر بهداشت محیط کار مانند غذاخوری، حمام و دستشویی، مطابق با آییننامهای خواهد بود که به وسیله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصویب شده و به مرحله اجرا خواهد رسید.
ما در این مقاله در خصوص قوانین مربوط به خدمات رفاهی کارگران و کارمندان پرداختیم. در صورتی که پاسخ سوالات خود را در زمینههای خدمات رفاهی کارگران و کارمندان دریافت نکردهاید، میتوانید آن را با همکاران ما در وکیل کار 24 در میان بگذارید.
مشاوران و وکلای وکیل کار 24 ، آمادهاند تا با ارائه مشاوره حقوقی، پاسخگوی تمامی سوالات شما عزیزان، در مورد شرایط خدمات رفاهی و قوانین مربوط به آن برای کارگران و کارمندان، باشند.